Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Giftig nedrivning i højsædet på årets Entreprenør og Håndværksmesse

Nedbrydningssektionen under Dansk Byggeri vil på årets Entreprenør og Håndværksmesse afholde et seminar, hvor de stiller skarpt på en af byggeriets pt. største problematikker; nemlig de mange giftudledninger der i øjeblikket sker ved nedrivninger og ombygninger i Danmark, og ikke mindst, hvordan de kommes til livs.

 

 Download invitation til seminar her

 

På torsdag d. 7. maj, førstedagen for årets Entreprenør og Håndværksmesse i Herning, vil Dansk Byggeris Nedbrydningssektion stille skarpt på den giftudledningsproblematik,
der i øjeblikket er højaktuel i nedrivningssager i de danske kommuner.

Til seminaret vil repræsentanter fra kommuner, arbejdsmedicinsk klinik, ingeniørvirksomheden Grontmij og Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri fortælle om deres erfaringer med miljøgifte i byggeriet.
 
- Vi har inviteret nogle talere, som kan belyse problematikken hele vejen rundt. Det er vigtigt for os, at give de tekniske chefer, miljøforvaltere og bygherrer, som vil være tilhørende til seminaret, et nuanceret billede af de udfordringer og de muligheder, der er forbundet med miljørigtige nedrivninger, siger Thomas Kingo, som er formand for Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri.

 

Konsekvenser og erfaringer udveksles

Til seminaret vil repræsentanter fra Hjørring og Vejle Kommune, via deres egne erfaringer, fortælle om de udfordringer, der er forbundet med den lovgivning og de kontroller, der skal overholdes for at en nedrivning foretages miljørigtigt.
- Sidste år fandt vi ud af, via en stor Rambøll Rapport, at rigtig mange kommuner har svært ved at forstå lovgivningen på området. Derfor kommer mange bygherre fejlagtigt til at vælge nedrivere, der ikke har kompetencer til at frasortere miljøgifte som PCB, bly og asbest i forbindelse med diverse renoverings- og nedrivningsarbejder. Det betyder desværre, at rigtig mange mennesker i dag udsættes for de meget sundhedsskadelige miljøgifte, siger Thomas Kingo.
Miljøgiftene, som blev anvendt i byggeriet i fra 1920’erne til 1980’erne, er svært skadelige for mennesker og miljø, som kommer i kontakt med dem. De kommer typisk i kontakt med giftene, når bygninger fra denne periode rives ned eller bygges om. Asbest alene, anslår Kræftens Bekæmpelse, er direkte årsag til mere end 400 kræfttilfælde årligt.
Af den årsag har Thomas Kingo inviteret ledende overlæge fra Arbejdsmedicinsk Klinik Rolf Petersen til at holde et oplæg til seminaret, hvor han vil fortælle om konsekvenserne ved udsættelse for asbest.

Byggearbejdere skal sikres mod miljøgifte

- De her miljøgifte er blandt nogle af verdens absolut farligste giftstoffer, og frasorteres de ikke ved nedrivninger, risikerer man, at de spredes. Det betyder blandt andet, at visse byggegrunde vil være inficerede med PCB, bly og asbest, siger Thomas Kingo og fortsætter:
- I dag undersøges byggepladser ikke for miljøgifte inden et nyt byggeri påbegyndes, og derfor får byggearbejdere ikke får mulighed for at tage de nødvendige sikkerhedsforbehold, når de arbejder på en byggeplads, hvor der med stor sandsynlighed hvirvler eksempelvis asbest rundt i luften. Den problematik vil en repræsentant fra ingeniørvirksomheden Grontmij fortælle om ved seminaret.
Thomas Kingo selv vil også tale til seminaret, hvor han vil indlede og til sidst opsummere, hvad bygherrer og andre nedrivningsansvarlige kan gøre for at undgå giftstofferne i deres kommune.

Program for seminaret ’Konsekvenserne af giftig nedrivning’

Torsdag den 7. maj, kl. 10.00-12.00 – MCH Arena, 2. sal.
Seminaret er gratis og målrettet tekniske chefer, miljøforvaltninger og bygherrer og andre interesserede.

• Velkomst v/ Thomas Kingo Karlsen, formand, Dansk Byggeri, Nedbrydningssektionen

• Regelsæt og retningslinjer v/ Alex Røge Hermansen, Ingeniør, Hjørring Kommune

• Myndighedskontroller v/ Jørgen Damgaard, erhvervsaffaldskonsulent, Vejle Kommune

• Konsekvenser ved udsættelse for asbest v/ Rolf Petersen, ledende overlæge ph. d., Arbejdsmedicinsk Klinik

• Byggegrunde forurenet med asbest v/ Rune Østergaard Haven, markedschef for Contamination Management, Grontmij
 
• Afslutning v/ Thomas Kingo Karlsen, formand, Dansk Byggeri, Nedbrydningssektionen

Tilmelding på www.eh15.dk